Werkbezoek – deel 1

Deel 1 van ons werkbezoek deze maand zit er alweer op. Hoog tijd dus om jullie te vertellen over de projecten die we bezochten, de inspanningen die in Kenia geleverd worden en de mooie resultaten waar we hier vooral dankzij jullie steun van kunnen genieten.

Traditiegewijs begonnen we de week met een warm welkom door de meisjes van de naaischool. Momenteel volgen er 3 eerstejaars en 10 tweedejaars les. Die laatste 10 nemen in april deel aan het provinciaal examen en de Belgische lesgevers helpen ze hiervoor klaarstomen. Ze tekenden en naaiden een short op maat en genoten van het maken van een ritstas, een accessoire waar ze héél enthousiast over waren.

Naast naailes krijgen de leerlingen dit jaar ook enkele andere opdrachten. In week 1 verzorgde de jongste van ons gezelschap, de 15-jarige Lore, een les Engels met behulp van muziek. Volgende week wordt dat een les ondernemen wat dan samen met de naaileerkrachten aan een soort mini-onderneming gekoppeld zal worden. De meisjes leren zo niet alleen kleding maken maar ook enkele andere broodnodige vaardigheden waarvan we hopen dat het hen een betere toekomst zal opleveren.

Op dinsdag bezocht een deel van onze groep de primary school in Mteza waar onze vzw haar allereerste waterproject realiseerde. Mteza ligt in een erg droog en afgelegen gebied, twee elementen die het de inwoners niet gemakkelijker maken en de primary school daar heeft dan ook nood aan heel wat hulp. Tijdens de rondleiding bleek ook dat er momenteel geen middagmaal klaar gemaakt wordt voor de ongeveer 500 kinderen. De school is afhankelijk van de schenking van ingrediënten hiervoor door de overheid, de ouders van de kinderen om een bijdrage vragen is geen optie.

Bij het opsommen van alle noden gaf de directrice aan dat het bouwen van extra klaslokalen een prioriteit is. De combinatie van al die erg zichtbare noden en de aanblik van hongerige kinderen deed ons daar met een zwaar gemoed vertrekken. We zullen met de vzw bekijken of we kunnen helpen. We weten dat 2 nieuwe klaslokalen ongeveer €10.000 kosten en we daar een jaar lang fondsen voor moeten zoeken.

Op woensdag bezochten we Malonguni, een project waar onze vzw al heel wat realiseerde en dat ons na Mteza weer wat goede moed gaf. We kregen er een fijne ontvangst en voelden onmiddellijk de fijne sfeer tussen heel wat gelukkig lijkende kinderen.

Eerder hielp onze vzw al met de opbouw van de watertoren wat niet alleen voordelig is voor de bijna 650 leerlingen van de school maar ook helpt bij het planten van nieuwe bomen. Dat milieuproject wordt in samenwerking met Rode Kruis Ukunda gerealiseerd en kreeg met het bezoek van onze groep het startschot.

Omdat veel kinderen in deze school van ver moeten komen, bouwde Annick for Kenya hier eerder een grote slaapzaal, renoveerden ze 2 klaslokalen en bouwden ze er 3 nieuwe bij. Er werd door onze vzw ook een nieuwe keuken gebouwd waar heel wat lege magen ‘s middags aanschuiven. De oude keuken lieten we recent ombouwen tot een tweewoonst voor de leerkrachten en momenteel wonen hier zelfs 4 mensen.

Het Malungoni project is een prachtig voorbeeld van wat jullie hulp teweeg kan brengen: de groei en bloei van een gezonde Keniaanse gemeenschap! Wil jij ook jouw bijdrage leveren, dan is dat nu het perfecte moment. In het productieatelier naast onze naaischool worden tijdens ons werkbezoek nieuwe items gemaakt en die staan net in onze webshop. Je vindt de nieuwe tassen, opbergzakjes, sleutelhangers en reissets in de mooiste Afrikaanse stoffen hier in Annick’s Boutique.

Tot volgende week voor een nieuwe update!

Verander vandaag hun leven

Met donaties aan onze vzw help je ons met het in Kenia realiseren van nieuwe waterputten, de vorming en tewerkstelling van jonge meisjes, de toegang tot medische hulp én een duurzamer omgaan met hun grondstoffen.