De weg naar beter leven in Kwale County

Met de Annick for Kenya vzw zetten we ons sinds 2009 in voor een betere levenskwaliteit van de inwoners van ‘Kwale county’, de zuidelijkste regio van Kenia die aan de grens met Tanzania ligt. Aan de hand van de tijdslijn hieronder vind je een overzicht van de gerealiseerde projecten. Wil je graag meer details? Neem dan zeker ook hier een kijkje!

Blijf je graag op de hoogte van de plannen en verwezenlijkingen? Schrijf je via deze link dan zeker in op de nieuwsbrief. Je vindt ons ook terug op Facebook, Instagram en YouTube. We plannen in de toekomst daarnaast wat meer in te zetten op blogposts zodat – wie daarin geïnteresseerd is – een diepgaander beeld kan krijgen van onze inzet in Kenia.

2023

Water
Zorg
Onderwijs
Werk
Milieu

Toekomstplannen

Op 11 februari vertrekt een nieuwe ploeg vrijwilligers richting Kenia. We plannen de verdere ondersteuning van de naaischool en het bouwen van woongelegenheden voor 2 inwonende leraars in de Malungoni Primary School (waterproject #19). We zullen opnieuw een aantal bestaande projecten bezoeken en bijsturen waar nodig. We houden jullie op de hoogte!

2022

Water
Onderwijs
Milieu
Werk

Een jaar vol verwezenlijkingen!

In februari vertrekken we opnieuw op werkbezoek naar Kenia waar we zien hoe de 10.000 bomen met de financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant gepland worden. We boren waterproject #21 in Chengo Mzuri Village en laten 50 extra stapelbedden maken voor de Malungoni Primary School (bij #waterproject19). In augustus is het de beurt aan waterproject #22 en laten we ook nieuwe toiletten bouwen in de Mwamtenda kleuterschool.

In september vertrekken we opnieuw op werkbezoek samen met cameraman Erik Peiren die ons van geweldige videos voorziet. Intussen plaatsen we er, ook met steun van de provincie Vlaams-Brabant, de 1ste van 8 installaties waarmee locals houtskoolbriketten kunnen maken én ze zo geen bomen meer moeten kappen voor het stoken van hun kookvuur.

Waterproject #23 is aan de beurt waarbij we een kilometerlange waterleiding moeten laten leggen naar de Madibwani Primary School. In de Mabayani Primary School (bij waterproject #16) laten we 2 nieuwe klaslokalen bouwen. En tenslotte laten we nog een nieuwe keuken bouwen in de Malungoni Primary School bij waterproject #19.

2021

Water
Milieu

Waterproject #20 & de strijd tegen klimaatverandering

Reizen naar Kenia is nog steeds niet mogelijk. Gelukkig kunnen we toch waterproject #20 bij Makambani Primary school realiseren. De opvolging gebeurt door onze plaatselijke contacten.

Ook in Kenia voelen ze de klimaatveranderingen. Omdat we met AfK ook actief willen helpen zoeken naar oplossingen, werken we mee aan een project dat de Provincie Vlaams-Brabant wil helpen sponsoren. We zullen 10.000 bomen in Kenia planten. Wordt vervolgd!

2020

Water
Onderwijs

Waterproject #19, een slaapzaal & toiletten

De werken aan waterproject #19 bij Malungoni Primary School gaan verder en we starten daar ook met de bouw van een grote slaapzaal. Later op het jaar voorzien we ook extra toiletten.

Begin februari vertrekt er opnieuw een delegatie naar Kenia om les te geven en de voortgang van de verschillende projecten op te volgen. Jammer genoeg legt corona daarna de hele wereld stil. Een bijzonder moeilijke periode, zeker in Kenia.

2019

Water
Onderwijs

10 jaar Annick for Kenya

Tijdens ons jaarlijks bezoek, reist dit keer ook een journaliste van de lokale zender ROB TV mee. Het is heel fijn om zo een ruimer publiek te laten kennismaken met AFK.

We bouwen verder aan onze naaischool. Zo krijgt de hostel een ‘shed‘, een overdekte plek waar de meisjes ’s avonds kunnen koken en ook overdag beschutting tegen de felle zon (of regen) kunnen zoeken. Met de steun van African Kids vzw bouwen we naast de school een nieuwe Annick’s Boutique. Hierdoor krijgen we in de school zelf ruimte voor een extra klaslokaal.

In de Malungoni Primary school is waterproject #19 een feit. De boring gebeurt door de Keniaanse overheid maar AfK voorziet de pomp en zonnepanelen.

We vieren feest, Annick for Kenya bestaat 10 jaar!

2018

Water
Zorg
Onderwijs

De eerste baby, waterprojecten & betere infrastructuur

Feest voor de afstudeerders. En niet alleen dat, er wordt hard gewerkt aan de infrastructuur. We schilderen de hostel, de polikliniek krijgt kasten en heuglijk nieuws… in de materniteit is de eerste baby geboren!

We starten 3 waterprojecten op. Waterproject #16 in Mabayani, #17 in Waa en #18 in de Shine Primary School. Rond de waterprojecten breidden we onze inspanningen uit. Zo voorzien we Mwangea Primary school van licht en elektriciteit en waterproject #16 krijgt er stenen klaslokalen bij.

2017

Water
Zorg
Onderwijs
Werk

Een hostel aan de naaischool & nieuwe waterprojecten

De naaischool draait op volle toeren en tijdens onze jaarlijkse reis huldigen we dan ook erg graag de afgestudeerden van het voorbije schooljaar.

De polikliniek die we naast de naaischool bouwden wordt eindelijk in gebruik genomen en bemand door de lokale overheid.

De meisjes op de naaischool moeten vaak erg lange afstanden afleggen, we beslissen daarom om een hostel te bouwen zodat ze kunnen overnachten bij de school. Dat vraagt ook om een uitbreiding van de keuken met bijhorende eetzaal.

We starten bij Mvindeni Secundary School waterproject #14 op en waterproject #15 bij Golini.

Annick’s Boutique krijgt nog een echte zig-zag naaimachine voor een professionele afwerking van de naaiprojecten.

2016

Water
Zorg
Onderwijs

Twee nieuwe materniteiten

Dankzij de vele sponsors in Vlaanderen kunnen we blijven werken aan steeds meer AfK projecten. In samenwerking met de afdeling Diest van Rode Kruis Vlaanderen laten we een nieuwe materniteit bouwen op Wassini Island.

We kunnen dit jaar ook opnieuw rekenen op een groep enthousiaste lesgevers en reizen met hen naar Kenia. We voorzien de naaischool daar van een omheining. en in mei opent de nieuwe materniteit die zich vlak naast de school bevindt.

Daarnaast krijgen ook de waterprojecten de nodige aandacht waarbij we in sommige waterprojecten opnieuw moeten boren.

2015

Water
Zorg
Onderwijs

Een buitenkeuken, extra waterprojecten & gezondsheidszorg

Naar intussen jaarlijkse gewoonte reizen we in begin van het nieuwe jaar met een delegatie vrijwilligers naar Kenia. Een deel van de groep werkt in de naaischool, een ander deel bezoekt de andere projecten. Maar ook om en rond de naaischool wordt er hard gewerkt. Zo krijgt de naaischool een overdekte keuken en starten we er vlak naast met de bouw van een polikliniek.

In maart krijgt de naaischool hoog bezoek. Naast de ambassadrice en militaire attaché van de Belgische ambassade in Nairobi komen ook de ere-consul en zijn assistent uit Mombasa langs in de naaischool.

We starten in Ngamali Primary school waterproject #11 op met een eerste boring. Ook waterproject #12 start met een eerste poging tot boring in de Mwanjamba community en waterproject #13 in Mabokoni Primary school.

We eindigen het jaar met de aankoop van extra machines voor Annick’s Boutique.

2014

Water
Onderwijs
Werk

4 waterprojecten & Annick’s Boutique

In januari vertrekt opnieuw een delegatie naar Kenia. De groep bestaat uit Vlaamse lesgeefsters die in de naaischool aan de slag gaan en een ander deel van de groep bezoekt de verschillende projecten.

We bouwen waterproject #7 aan onze boerderij in Ganja la Simba. En ook aan waterproject #8  in Lunga Lunga Noord en waterproject #9  in Lunga Lunga West wordt gewerkt. Met de fondsen van Van Katoen installeren we waterproject #10 net naast onze naaischool in Ganja La Simba.

En als kers op de taart eindigen we we dit jaar met de opening van Annick’s Boutique. Hier kunnen in de toekomst enkele afgestudeerde leerlingen aan de slag. Zo kunnen ze geld verdienen om in hun levensonderhoud te voorzien.

2013

Water
Onderwijs
Werk

Een druk jaar!

In januari organiseren we i.s.m. de afdeling in Ukunda van Rode Kruis een lascursus. Het materiaal hiervoor wordt gesponsord door Lastek. Eind januari gaat de bouw van de Annick for Kenya Tailoring College, een nieuwe naaischool, van start. Met het sponsorgeld van ‘Van Katoen’ wordt in Ganja La Simba een volledig nieuw gebouw opgetrokken. In mei starten we in de buurt van de moskee van Ganja La Simba met  waterproject #5.

Uiteraard volgen we ook de vorige waterprojecten nog steeds op en voeren we waar nodig herstellingen uit. En in de zomer komt de Keniaanse lerares op werkbezoek in België. Ze leert hier veel bij.

In samenwerking met Rode Kruis Diest worden watertanks geïnstalleerd in Vanga Village. En in New Diani Children Support Center wordt waterproject #6 gerealiseerd samen met de bouw van toiletten en een klaslokaal.

2012

Water
Onderwijs

Waterprojecten #3 & #4

Opnieuw reist er in februari een ploeg naar Kenia die gaat les geven in de naaischool. In april organiseert een groep bloggers Van Katoen, een handwerkevent in het Gentse MIAT. De opbrengst schenken ze aan AfK.

We gaan verder met de waterboringen en zo ontstaat waterproject #3 nabij de naaischool in Lukore en ook waterproject #4 bij het dispensarium in Lukore.

2011

Onderwijs

De eerste groep vrijwilligers

De eerste groep vrijwilligers vertrekt begin februari naar Lukore. Daar gaan ze 2 weken lesgeven in de naaischool. Een hele belevenis. Later in het jaar wordt er nog verder gewerkt aan de klaslokalen van Mwangea Primery school.

2010

Water
Onderwijs

Waterproject #2 & de naaischool

Met nieuwe moed starten we aan waterproject #2. Nabij Mwangea Primary school voeren we een geslaagde boring uit. We voorzien drinkbaar water aan  800 leerlingen. We starten ook met de bouw van een naaischool in Lukore, nabij Shimba Hills.

2009

Water

Waterproject #1

In 2009 start ons Annick for Kenya project. DHL sponsort 10 koeien aan een gehucht in Lunga-Lunga. Ook wordt er gezocht naar een plek om de eerste waterboring te doen. Water is het begin van alle leven, iets wat ons erg nauw aan het hart ligt. De toestand is in vele dorpen zonder drinkbaar water is schrijnend. AfK wil zich daarom actief inzetten naar de zoektocht om drinkbaar water toegankelijk te maken voor iedereen.

De eerste boring voor waterproject #1 nabij een school in Mteza is jammer genoeg geen succes. We worden meteen geconfronteerd met beperkte middelen en het Afrikaans landschap vol rotsen en stenen. We geven niet op, dit is het begin!

2008

Het eerste bezoek aan Kenia

Eddy trekt met het werk naar Kenia in het kader van een project rond ontwikkelingssamenwerking. Hij komt er terecht in een school met 430 leerlingen waar een schrijnende nood aan drinkbaar water bestaat. Op dat moment en geïnspireerd door Annicks droom om zelf in een derdewereldland aan de slag te gaan, besluit Eddy er een waterput te laten boren zodat alle kinderen en mensen in het dorp voortaan van vers water zouden kunnen genieten.

2007

Annick

Op 3 mei 2007 wordt onze dochter terug gevonden in het Albertkanaal te Lummen. Zes dagen eerder kwam ze na een fuif niet meer thuis.

Verander vandaag hun leven

Met donaties aan onze vzw help je ons met het in Kenia realiseren van nieuwe waterputten, de vorming en tewerkstelling van jonge meisjes, de toegang tot medische hulp én een duurzamer omgaan met hun grondstoffen.